Feb 17

Glikemijski indeks hrane ovisi i o vašoj slini

Glikemijski indeks hrane ovisi i o vašoj slini

Veća aktivnost enzima amilaze u slini, utječe na vrijednosti glukoze u krvi nakon obroka bogatog ugljikohidratima, pokazuje novo istraživanje. Zbog toga na glikemijski indeks hrane može utjecati i sastav vaše sline i način na koji žvačete hranu.

Amilaza iz sline dijeli škrob na maltozu, glukozu, maltotriozu i dekstrine tj. razgrađuje škrob u jednostavnije šećere, koji se tada apsorbiraju u krv. Jasno je dakle da što bolje namirnicu sažvačemo, tim je lakša njena probava. Pojedini nutricionisti stoga savjetuju da svaki zalogaj žvačemo između 30 i 50 puta.

Da bi se održalo optimalno zdravlje, vrijednosti šećera u krvi moraju biti uravnotežene, unutar određenih granica.

Dvije osobe mogu imati kompletno različiti glikemijski odgovor na istu hranu, ovisno o razinama amilaze. Pa tako oni koji imaju puno amilaze bolje su prilagođeni na jedenje ugljikohidrata, a ta se prilagođenost očituje brzom razgradnjom ugljikohidrata (škroba), uz istovremeno održavanje uravnoteženih vrijednosti glukoze u krvi. Upravo zbog toga te bi osobe mogle imati i manji rizik od inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa II. Ovaj važan enzim se sintetizira u gušterači, slinovnicama i jetri. Snižene vrijednosti amilaze mogu se naći kod uznapredovale cistične fibroze, ozbiljnog oštećenja jetre i pankreatektomije. No i znatno veće razine mogu ukazivati na bolest gušterače.

Škrob iz pšenice, krumpira, riže, kukuruza i ostalih žitarica predstavlja glavnu komponentu prehrane modernog čovjeka u mnogim industrijskim zemljama, čineći do 60% ukupnih kalorija.

 

Izvor: Magazin.net.hr

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com