Feb 25

5 namirnica koje možete jesti i u ponoć

Koliko vam se puta dogodilo da ogladnite u gluho doba noći, iako ste nebrojeno puta pročitali da poslije 19h nije ni poželjno, a ni zdravo jesti? Padate u iskušenje napraviti sendvič ili uzeti neke grickalice, ali vas zdrav način života i briga o kilaži spriječavaju u tome pa na kraju večeri, ipak odete gladni  na spavanje? Sve to ne mora biti tako! Postoje namirnice koje će vas zasititi, a neće ugroziti vaš zdravi način života, a ni vaš san.
Naprotiv. Ako baš morate nešto prezalogajiti, neka to bude jedna od ovih pet namirnica:
Zobena kaša
Dokazano je da ugljikohidrati oslobađaju serotonin koji umiruje mozak. Porcija zobene kaše s mlijekom najbolji je izbor prije spavanja.
Sok od trešanja
Istraživanje iz 2011. pokazalo je da dvije čaše soka od trešanja dnevno (ujutro i uvečer) povećavaju nivo melatonina koji san čini kvalitetnijim.
Toplo mlijeko
Čaša mlijeka je stari recept za bolji san. Osim što sadrži aminokiselinu triptofan koju povezujemo sa spavanjem, djelovanje ovog napitka ipak je više psihološki. Od malena nas uče da je sinonim za spavanje čaša toplog mlijeka i da nam je mama davala upravo s tom svrhom.
Koštunjičavo voće
Koštunjičavo voće puno je magnezija koji ima umirujući efekt na mozak i poboljšava kvalitet sna. Bademi, orasi i kikiriki samo su neki od plodova koje uvijek morate imati u kući.
Niskokalorični sir
Kalcij ima vrlo slično djelovanje kao i magnezij kada se radi o snu. Stručnjaci preporučuju oko 50 grama sira dnevno koji možete jesti s krekerima.

 

Izvor: ATMA.hr

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com