Dec 13

Čudesni bosiljak - sjajan antioksidans i antibiotik koji čisti krv

Fotografija vijesti

Osim ljekovitih svojstava, bosiljak je i iznimno ukusan začin mnogim fantastičnim jelima.
Volite li Pesto Genovese, činite veliko dobro svome zdravlju, no vjerojatno niste znali da postoji čak šezdeset vrsti bosiljka koje su različite po izgledu i okusu. Ta lisnata i izuzetno aromatična biljka ima jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi iz bosiljka, koji su važan dio zdrave preshrane i zdravog načina života, štite tijelo od slobodnih radikala, sprječavaju starenje stanica te čak i nastanak nekih vrsta raka.
Jedan od sastojaka bosiljka je  beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. On sprječava oksidaciju kolesterola i tako štiti srce i krvne žile. Beta-karoten je odličan za prevenciju bolesti kao što su astma, osteoartritis i reumatoidni artritis, koje nastaju zbog slobodnih radikala.

Nadalje, u  bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezija. Vitamin B6 spriječava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezij podstiče jačanje krvožilnog sustava čime djeluje prevntivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne žile on pospješuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.

Po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno djeluje na imunitet. S obzirom na to da njegovi listovi imaju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija.

Uz sve to, sjajno je što je bosiljak izuzetno ukusan i odlično se slaže sa velikim brojem jela. Vodite računa da bosiljak uvijek dodajte u jelo na kraju, kako biste sačuvali njegov okus. Ako imate mogućnosti, uvijek odaberite svjež bosiljak, jer ima jaču aromu od suhog.Izvor: Metro portal

 

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com