Feb 17

Kuhajmo izvorno: Hobotnica na salatu

Priprema nije zahtjevna,

Ovo ukusno predjelo svstano je i na Popis jela gastronomske baštine Hrvatske. Priprema nije zahtjevna, ali je dužina spravljanja malo veća.
za 3 - 4 osobe
2 kg hobotnice
0,1 kg crvenog luka
2 češnja češnjaka
limun
lovorov list
sol, papar
svježa crvena paprika, rajčica
maslinovo ulje
vinski ocat (kvasina)
listovi svježeg peršina

 

Otpljenu hobotnicu očistimo i operemo, pazeći da dobro isperemo pijesak iz pipaca te je stavimo u vrelu vodu koju smo začinili solju, paprom u zrnu, lovorovim listom i limunom na ploške i kuhamo dok ne omekša. Kada je kuhana, dobro je ohladimo i očistimo od opni, ako su koje zaostale, narežemo na sitnije kocke glavu, a krakove na 1 cm ploške( kod debljih komada hobotnice rasploviti polške). Sa krakova možemo skinuti i pipce koji s ostacima sitnijih krakova tvore uz maslac i još neke začine, namaz (link).Sada hobotnicu prebacimo u posudu u kojoj ćemo je začiniti solju, paprom, crvenim lukom rezanim na sitne kockice i malo češnjaka, svježom crvenom paprikom rezanom na kockice, rajčicom rezanom na kockice, te zalijemo sa maslinovim uljem, vinskim octom (kvasinom), sokom limuna i posipamo sitno rezanim svježim peršinom, dobro izmiješamo i poslužimo sa svježim kruhom.

SAVJET:
Hobotnicu bi bilo dobro zamrznuti, pa je opet odlediti (nikako je nemojte kuhati smrznutu i s utobom). Kuhajući je na ovaj način prije će smekšati, a uštedjeti ćete i energiju duže je kuhajući. kad je kuhamo bude prije gotova i mekša.
Hobotnicu koju kupimo svježu, očistimo; preokrenemo joj glavu i iz glave izvadimo sve organe, prerežemo nožem ako se ne da iščupati, izvadimo zub koji je u sredini krakova, nožem zarežemo oči i istisnemo ih i sve dobro operemo.

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sve vijesti - Kratke vijesti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com