Jan 16

Zabranjuje se držanje peradi na otvorenom u cijeloj HrvatskojNa području Sopa Bukevskog kod Velike Gorice u radijusu oko tri kilometra od farme Valionica Radina 40 veterinara i 19 veterinarskih inspektora počelo je s usmrćivanjem oko 1000 pataka i kokoši na farmi te još oko 500 komada peradi na 15-ak ugroženih lokalnih OPG-ova.
Prema riječima pomoćnika ministra poljoprivrede Damira Agičića, usmrćivanje se provodi dislokacijom vratne kralježnice peradi, a nakon toga perad će biti neškodljivo uklonjena u Agroproteinki. Na zaraženoj farmi uništit će se i 3000 pačjih i 16.200 kokošjih jaja.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako nema opasnosti da su perad i jaja s farme dospjeli u promet, jer je riječ o rasplodnim kljunovima i jajima koje Valionica Radina koristi za daljnji uzgoj. Tolušić ponavlja kako je riječ o soju ptičje gripe koja nikad nije prouzročila bolest kod ljudi.

U krugu 10 km od farme bit će zabranjen promet peradi, a na području cijele Hrvatske na snagu stupa zabrana držanja peradi na otvorenom. Svi vlasnici peradi koja se eutanazira bit će obeštećeni u roku od mjesec dana, rekao je Tolušić.

Agičić kaže kako je populacija divljih ptica u Hrvatskoj definitivno inficirana virusom H5N8. U divljih ptica u prirodi to je prirodan tok bolesti na koji se ne može utjecati, ali se može spriječiti njegovo prenošenje na domaću perad. Mjere usmrćivanja peradi na području Sopa Bukevskog provodit će se cijeli dan, a mjesto osigurava i policija.


Foto: Pexels

Izvor: Večernji list

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sa svih strana - Zanimljivosti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com