Sep 15

"Tisućljeća kulinarstva" - užitak kuhanja kroz povijest!

Još 2005. godine, sadržaj Arheološkog parka u Budinjaku nadopunjen je događajem pod nazivom "Tisućljeća kulinarstva".

Riba pečena u glinenom kalupu, janjetina s metvicom pečena u glini, knedle od koprive, bob i kumin, kruh od voćnog kvasca, ječmena kaša, piva od koprive ili razne domaće poslastice, sve to, ali i još puno drugih ukusnih delicija moglo se kušati ovaj vikend u Budinjaku u Parku prirode Žumberak!

Naime, već 14. manifestacija "Tisućljeća kulinarstva" i ove je godine okupila zavidan broj ljubitelja prirode, ali i gurmana. Cilj ovog projekta je uspostavljanje kulinarske transverzale od Panonije do Jadrana koja će posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj autohtone tradicije i kulinarskih doživljaja u obliku privlačnih programa. Svi posjetitelji aktivno sudjeluju u pripremanju obroka, raspoređeni u nekoliko radionica: pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje.  Istaknimo kako je Javna ustanova Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje" započela 2017. godine s provedbom trećeg Interreg projekta u kojem sudjeluje i Slovenija. Projekt "Uživam tradicijo" započeo je 1. srpnja 2017. godine i trajat će do 31. prosinca 2019. godine, a rezultat provedbe strategije je zajednički brend svih partnera projekta pod nazivom UŽIVAM TRADICIJU. Nije bilo lako pronaći i sastaviti kulinarske recepte. Trebala je proći detaljna procjena izvodljivosti i kvalitete pripremljene hrane da bi recepti mogli ući u zbirku recepata "Tisućljeća kulinarstva". Zbirka je prema glavnim arheološkim i povijesnim razdobljima podijeljena na pretpovijesni, rimski, srednjovjekovni i novovjekovni dio, a u svakom dijelu ponuđeni su i recepti za pripravaljanje barem po jednog bezmesnog jela, jela s mesom, slastice i pića.

Uz pomoć vrijednih voditelja radionica, sve kuhinje bile su u potpunosti uspješno odrađene. Jela i pića bilo je i više nego dovoljno, sve je začinila ugodna radna atmosfera i predivno vrijeme!

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sa svih strana - Zanimljivosti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com