Jan 27

Anthony Bourdain misli da su mladi kuhari razmažena derišta

Anthony Bourdain svašta može zahvaliti rastu popularnosti kuhanja i TV emisijama o hrani. S druge strane, ogromna izloženost kuhara na televiziji nije nužno dobra ni za njih,
a posebno za restoransku industriju. U nedavnom intervjuu američkom portalu Thrillist, Bourdain je bio dosta kritičan prema novim trendovima, jer misli da televizija kvari mentalitet kuhara koji započinju karijere i šteti njihovu znanju.

“Iz kuharskih škola su počeli izlaziti ljudi fiksirani na televiziju, kojima je nepodnošljiva pomisao da će prvih godinu dana na poslu samo čistiti lignje”. Glamuriziranje kuharske profesije na ekranima daleko je od stvarnosti u kuhinjama. “Svatko tko počne raditi s pretpostavkom da će mu život biti lagan i glamurozan, vrlo će se brzo razočarati. Takvi ne izdrže”. Televizijska kuharska natjecanja i reality emisije samo pogoršavaju stvar, tvrdi Bourdain. “Puno puta su mi u kuhinju dolazili raditi klinci iz kuharske škole. Za dva tjedna im doslovno vidite na licu da im snovi umiru. Da, postaju svjesni tog užasnog podatka: “O bože, ovo uopće nije onako kako su mi rekli da će biti”. Bourdain, međutim, upozorava i na dobre strane  populariziranja kuhanja. “Zahvaljujući tome, danas možemo birati iz bazena obrazovanih mladih ljudi, koji su odabrali kuharsku profesiju iako su mogli raditi i druge stvari. Nekad smo birali među ljudima koji su postali kuhari, jer nisu mogli raditi ništa drugo”, kaže Bourdain. Za razmažene mlade kuhare Bourdain ima samo jedno pitanje: “Što je bog?  Pravi bogovi restoranskog biznisa i profesionalnog kuhanja nisu genijalnost i kreativnost, nego konzistentnost. Ponavljanje navlas istih radnji iz dana u dan - rutina (prim.urednik Gric gric). To je zakon. Broj jedan. I ako te to ne privlači, onda imaš problem, ili ćeš ga tek imati”, zaključio je Bourdain.


Izvor: Kult plave kamenice

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Ispovijesti mladog kuhara - Kolumna
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com