Nov 19

Pržene lignje s blitvom na dalmatinski

Ovo prženo jelo od liganja sa prilogom blitve i krumpira jednostavno je napraviti, a brzo je i gotovo.
za 2 - 3 osobe
0,7 kg liganja (ako nema jadranske poslužiti će i patagonijska ili kalifornijska)
0,15 kg oštrog brašna
sol
suncokretovo ulje
za prilog:
0,5 kg blitve
0,4 kg bijelog krumpira
2 češnja češnjaka
sol, papar
maslinovo ulje
Prije no što počnemo čistiti lignje, ogulimo oprane krumpire koje opet operemo i narežemo na kocke te ih stavimo u slanoj vodi skuhati. Pristavimo vodu za blitvu, očistimo je, opremo i razdvojimo peteljke od lišća. Kada nam voda u krumpirima zakuha, oberemo i bacimo pjenu koja se stvorila. Kada voda za blitvu zakuha, posolimo je i stavimo kuhati prvo peteljke, pa kad one omekšaju dodamo lišće te kuhamo. Po tvrdoći peteljki znati ćemo da nam je sve zajedno kuhano (oko 7-10 minuta od kada voda opet prokuha). Uz to što smo očistili krumpire i blitvu, očistimo i češnjak te ga narežemo na sitne kockice.
Na red su i došle lignje, pa ih očistimo na slijedeći način: cjelokupnu količinu liganja potopimo u vodu, pa pod vodom prstima razdvojimo krakove od tijela liganja, izvlačeći im utrobu zajedno s kracima. Krakove od utrobe odvojimo malo ispod očiju, to radimo pod vodom, jer iz očiju može prsnuti crnilo. Stavimo krake u posebnu čistu vodu, a iz tijela izvučemo mekanu kost i ostatak utrobe te očišćeno stavimo zajedno u vodu s krakovima, sve operemo i ocijedimo dobro od vode. Lignje narežemo na kolutove debljine 2 cm, a krakove, ako su veći, prepolovimo uzdužno. Za ovu priliku, da lignje dobro osušimo, možemo korisititi i stolnjak ili dosta kuhinjskih krpa, jer tajna dobro prženih liganja leži u tome da se lignje moraju dobro prosušiti, da u dodiru s brašnom ne naprave "blato" odnosno da se brašno ne "zgruda". Dobro osušene lignje možemo sada obrašniti, pa ih cjedilom riješimo viška brašna ili u plastičnu vrečicu stavimo brašno i osušene lignje pa u vruće ulje spuštamo onoliko liganja, otresenih od viška brašna, koliko nam je široka posuda, da se svaka lignja ravnomjeno prži u ulju, pri tome imajući na umu da dodavanje liganja u ulje smanjuje temperaturu ulja, i mogućnost da se lignje "kuhaju" u ulju, što nipošto nije dobro, jer će tada biti masne.
Za vrijeme dok pržimo lignje prigotovimo i prilog: skuhanu i ocijeđenu blitvu narežemo na sitnije, pa u posudu ukojoj ćemo prigotavljati na malo maslinovog ulja kratko propržimo češnjak na njega dodamo blitvu, od vode ocijeđene kuhane krumpire, začinimo solju i paprom, podlijemo s malo vode u kojoj se kuhala blitva, podlijemo s još maslinovog ulja, te miješamo pirjajući dok ne dobijemo lijepu kašicu, s time da krumpire malo podrobimo, ali opet toliko da se vide u kaši.
Pri prženju liganja postoji mogućnost da ulje prsne i padne na kožu. Potrebno je odmah skinuti dio odjeće gdje je vrelo ulje i pod hladnom vodom ohladiti mjesto gdje je opečeno. Za tu priliku koristi se izvjesna mast na bazi ribljeg ulja, pa se u preporuci s ljekarnikom ili liječnikom maže po opeklini. Ako je opeklina jača (pojavljivanje mjehura- plika) svakako je dobro potražiti medicnsku pomoć.
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Riblja jela - Glavna jela
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com